Cum îți dai seama dacă tu sau ai tăi aveți cataractă?

În primul rând veniți la un control.

Cataracta este o boală pe care o vom face cu toții (dacă trăim suficient…).

Cataracta este o afectiune oftalmologică prin care lentila din interiorul ochiului își pierde transparența, având ca rezultat scăderea progresivă a vederii.

Nu apare spontan, dar ne poate afecta serios dacă nu știm când e timpul să ne operăm!

Pentru că de cele mai multe ori de acolo este problema. Nu veniți la controlul periodic.

Complicațiile cataractei ne-operată la timp pot duce inclusiv la pierderea parțială sau totală a vederii.

Cataracta nu apare dintr-o dată și avansează progresiv, debutul fiind în jurul vârstei de 55-65 de ani  *(fără a ține cont de cataractele congenitale, medicamentoase sau anomaliile și traumatismele)*.

Iar pentru că apare mult după vârsta la care oamenii devin presbiți  (au nevoie de ochelari de citit, in jurul vârstei de 40 de ani),  și poartă deja ochelari de citit sau și pentru distanță, sunt obișnuiți ca atunci când nu mai văd clar, să își schimbe doar lentilele sau dioptriile. 

*Indicatori ai cataractei*

Scăderea dioptriilor sferice, apariția dioptriilor cilindrice cu toate că nu au mai purtat lentile cilindrice până atunci, sunt indicatori ai cataractei. 

În mod normal, între 55 și 75 ani, purtătorii de ochelari care nu mai obțin o acuitate vizuală mai mare de 70% (adică cei care văd în timpul consultației doar 7 rânduri din cele 10), ar trebui să vină la un control specific cataractei.

Dacă vârsta dvs este între 55 si 75 de ani și cu noile dioptrii vedeți doar 7 rânduri din 10, confundați caracterele asemănătoare (O, C, G, Q / M, N, H / F, P, E), vedeți halouri seara, durează mai mult decât de obicei să focalizați la citit și tot pierdeți claritatea, etc…, ar fi bine să vă testați pentru cataractă nu doar pentru dioptrii !

Sunt extrem de puțini optometriști care pot depista cataracta pentru ca mai apoi să vă redirecționeze către un chirurg oftalmolog.

Așa că nu mai ieșiți din cabinet (indiferent că este optometrist sau oftalmolog examinatorul dvs), fără să întrebați clar și explicit:

1. Ce acuitate vizuală am cu noile dioptrii?

2. Am sau nu și alte afecțiuni în afară de nevoia de a purta ochelari?

Poate vă par întrebări la mintea cocoșului,  dar nu tot ce zboară se mănâncă…

Aveți grijă de ochii voștri!

Mihai Oprea 
0724288746

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *