Cum îți protejezi vederea în fața ecranelor dacă porți lentile de contact toată ziua?

De regulă, din experiența mea proprie, de-a lungul a 25 de ani de practică zilnică, purtătorii de lentile de contact își fac ochelari de vedere cu lentilele și ramele cele mai ieftine, motivând că ” îi folosesc numai în weekend / doar seara / când am infecții oculare / etc…”

Din justificarea de mai sus putem deduce că:

1.Respectivul/va poartă lentilele mai multe ore decât cele recomandate de producător (ascultând mai repede de recomandările vânzătorului care bineînțeles sunt mai „generoase”, decât să citească prospectul produsului…).

2.Cea mai ieftină lentilă de ochelari nu are cum să aibe filtru pentru lumina albastră (PC), nu are un coeficient bun Abbe (gradul de transparență, claritate și mai ales compatibilitate optică cu sistemul vizual uman).

Dar dacă poartă mai mult decât trebuie lentilele de contact în fața calculatorului, fără filtru, ani de zile la rând, consecințele din cauza calității ochelarilor e cea mai mică problemă pe care o va avea ( sindromul ochilor uscați și complicațiile acestora, leziunile, ulcerațiile corneene, etc…).

Momentan, lentilele de contact nu filtrează lumina peste lungimea de undă 400 Nm, fiind necesar în continuare un filtru pentru lumina albastră (care filtrează până la 480 Nm, segmentul dăunător al luminii albastre fiind cuprins între 400-460 Nm).

Ceea ce înseamnă că purtătorii de lentile de contact care stau în fața ecranelor digitale câteva ore pe zi, nu se protejează de lumina albastră.

O soluție ar fi folosirea ochelarilor de vedere, cu filtru, atunci când știu că vor sta mai mult timp in fața ecranelor.

Sau folosirea unei perechi de ochelari pentru calculator, peste lentilele de contact (cea mai rapidă variantă, pentru că nu ar presupune scoaterea lentilelor de contact de fiecare dată când ne întâlnim cu un ecran, mai ales că nu putem evita smartphone-ul…).


Indiferent de ce veți alege să purtați, mergeți anual la control și folosiți și picături de hidratare a corneei (acestea nu sunt medicamente).

Mihai Oprea
0724288746

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *